Harta site-ului
Ajutor
Recoltarea porumbului pentru boabe în raionul Dubăsari finalizată cu succes
Recoltarea porumbului pentru boabe în raionul Dubăsari finalizată cu succes

Anul 2021 a fost un an bun din mai multe aspecte și pentru producătorii agricoli din raionul Dubăsari, care cultivă diverse culturi din I-a și a II-a grupă.
Porumbul este cea mai târzie cultură din grupa a II-a. Totuși, perioada de recoltare în anii cu clima favorabilă și stabilă, era în lunile octombrie – noiembrie, însă din cauza condițiilor meteo din anul 2021 producătorii agricoli nu au reușit să recolteze porumbul la timp, deoarece l-au semănat mai târziu iar toamna a fost mai rece și porumbul nu a reușit să se dezvolte și să ajungă la umiditatea corespunzătoare care ar permite să fie recoltat.
În lunile octombrie – noiembrie umiditatea porumbului era de peste 20%, fapt ce nu permitea păstrarea boabelor de porumb în depozite iar scăderea umidității în uscătorii le-ar fi adus cheltuieli semnificative producătorilor agricoli.
În asemenea condiții unica ieșire din situație a fost recoltarea porumbului la temperaturi scăzute sub 0oC și, datorită faptului că s-au înregistrat înghețuri pe parcursul lunilor decembrie – februarie, producătorii agricoli au reușit să recolteze porumbul de pe întreaga suprafață. Asemenea practică nu s-a mai întâlnit până acum, dar în pofida tuturor circumstanțelor recolta de porumb a fost una foarte bună în raionul Dubăsari, care practic a coincis cu cea prognozată.
Menționăm, că în raionul Dubăsari au fost însămânțate 2904,35 ha cu porumb pentru boabe iar recolta medie a constituit circa 8,3 t/ha.
 
      Mihail BERZAN, specialist superior,
Secția agricultură și cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Recoltarea porumbului pentru boabe în raionul Dubăsari finalizată cu succes - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta